Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Inception(2010)






Your mind is the scene of the crime



The dream is real.




Υποθεση:


0 Ντομ Κομπ είναι ενας πανεξυπνος κλεφτης με το ιδιαιτερο ταλεντο να κλεβει την ωρα που το θυμα του κοιμαται και ονειρευεται. Όταν ενας ιδιαιτερος πελατης, του ζητησει όχι να κλεψει αλλα να δημιουργησει μια Ιδεα με ανταλαγμα την χαμενη του ζωη, ο Ντομ αποφασιζει να επιχειρησει το αδυνατο. Αραγε θα τα καταφερει?


Trailer:






Η ταπεινή μου αποψη:
Το Inception είναι από τις πιο πολυαναμενομενες ταινιες της χρονιας για πολλους και διαφορους λογους. Από την μια εχουμε τον αγαπημενο κυριο Νολαν που προσωπικα δεν με απογοητευει ποτε, επιλεγοντας παντα να δημιουργει εξυπνες ταινιες που εξερευνουν τον ανθρωπινο ψυχισμο χωρις να κουραζει, να γινεται διδακτικος η βαρυγδουπος.
Από την άλλη εχουμε το all star cast με υπερταλαντουχους και υπερδιασημους πρωταγωνιστες όπως ο Ντι Καμπριο και η Κοτιγιαρ που συνεργαζονται υπεροχα με πιο low profile αλλα εξισου σημαντικους ερμηνευτες όπως η γλυκυτατη Ελεν Πεητζ, ο ιδιατερος Γκιλιαν Μερφυ και η προσωπικη μου αδυναμια Τζοζεφ Γκορντον Λουητ. Σε ένα τριτο επιπεδο εχουμε ένα τεραστιο budget (160 εκ), εξαιρετικη σκηνοθεσια, γρηγορες εναλαγες εικονων που κοβουν την ανασα, ταιριαστη μουσικη και ένα εξαιρετικα σφιχτοδεμενο σεναριο.







Τι είναι όμως το Inception? Μια χολυγουντιανη μπλοκμπαστερια που κοβει την ανασα? Ένα heist film με ιδιαιτερο αντικειμενο κλοπης? Μια πραγματεια πανω στον ανθρωπινο ψυχισμο, στην αγαπη, στις ενοχες, στην ηθικη? Η απαντηση είναι πως το inception είναι λιγο από όλα..


Ολο το φιλμ βασιζεται πανω σε μια απλη αλλα ευφυεστατη κεντρικη ιδεα η οποια αποτυπωνεται στην οθονη με μαθηματικη ακριβεια και προσοχη στην λεπτομερεια. Ο Κομπ και η παρεα του, εχουν βρει τον τροπο να τρυπωνουν στα δαιδαλωδη μονοπατια του ανθρωπινου μυαλου και μπορουν να κλεψουν το πολυτιμοτερο αγαθο, την Ιδεα. Ακομα χειροτερα, μπορουν να εμφυτευσουν μια Ιδεα. Στα χιλιαδες χρονια ιστοριας, εχουμε δει τα τρομακτικα αποτελεσματα που ειχαν οι ιδεες καποιων ατομων και το ποσο ευκολο είναι οι ανθρωποι να πιστεψουν το οτιδηποτε αν καποιος πει τα σωστα πραγματα. Τι γινεται όμως σε έναν κοσμο που δεν απαιτειται στοχευμενη προπαγανδα ή εστω επιμονη και το μονο που χρειαζεται είναι να κοιμηθεις και απλα να ξυπνησεις με μια ιδεα σφηνωμενη στο μυαλο σου? Μεσα στο φιλμ, καποιος λεει ότι δεν υπαρχει μεγαλυτερος εφιαλτης και χειροτερος ιος από την μολυσμενη ιδεα που πανευκολα μπορει να καταστρεψει τα παντα.


Ο μονος που μπορει να σε σωσει είναι ο ιδιος σου ο εαυτος. Χωρις να πω κατι παραπανω, η ταινια διδασκει ότι ο καλυτερος μας φιλος και ο μεγαλυτερος μας σαμποτερ ειμαστε εμεις οι ιδιοι και αυτό το αποτυπωνει εξαιρετικα ο αγαπημενος Ντι Καπριο μεσα από τον πολυπλευρο ρολο του..


Τελικα μου αρεσε? Παρα πολύ! Χωρις να είναι το επος που ολοι ελεγαν μηνες τωρα είναι μια ταινια στην οποια ο Νολαν καταφερνει να βαλει τα παντα. Σκηνες δρασης(λιιιιγο μεγαλυτερες από ότι πρεπει) για τους φιλους της περιπετειας, κατακερματισμενη αφηγηση και ιδιαιτερη σκηνοθεσια για τους πιστους φαν, ιδιατερο φιναλε και μια πολυπλοκοτατη ιδεα με απειρες φιλοσοφικες προεκτασεις και συμβολισμους που όμως γινετα πληρως κατανοητη.


Trivia:
- Ο σκηνοθετης, σεναριογραφος, παραγωγος, δουλευε για το inception τα τελευταια δεκα χρονια. Το 2001 κατεθεσε μια 80σελιδη πραγματεια για τους ονειροκλεφτες στην Warner Bros και μεχρι να ξεκινηση η παραγωγη το 2009 ειχε ηδη γυρισει τα Batman Begins, The Prestige και The Dark Knight.


- Ο Ντι Καπριο ηταν η μονη επιλογη των παραγωγων για τον πρωταγωνιστικο ρολο.


- Ντομ Κομπ ονομαζοταν και ο πρωταγωνιστης της πρωτης ταινιας του Νολαν, το Following(199.


- Το τραγουδι της Édith Piaf, "Rien de rien" εχει συχνη παρουσια στην ταινια και παροτι η Κοτιγιαρ κερδισε το Οσκαρ υποδυομενη την Πιαφ στο “La vie en rose”, η επιλογη του τραγουδιου ηταν καθαρη συμπτωση.


- Τα ονοματα των ηρωων εχουν και αυτά τον δικο τους συμβολισμο. Γιουφουφ είναι η αραβικη εκδοχη του βιβλικου Ιωσηφ που μπορουσε να ερμηνευει τα ονειρα και τον πουλησαν τα αδερφια του στον Φαραω, Ο ιδιος Ιωσηφ αναφερεται στο Κορανι ως προφητης. Η Αριαδνη ηταν η κορη του Μινωα που βοηθησε τον Θησεα να περασει την δοκιμασια του Λαβυρινθου. Κομπ σημαινει ονειρα στα Σανσκριτικα, Hindi, Urdu και Punjabi. Μαλ σημαινει κακο/ πονος στα Γαλλικα, Ισπανικα, Πορτογαλικα.


Ένα ονειρο τρελο, ονειρο απατηλο:


Ονειρο είναι η βιωση εικονων, ηχων, συναισθηματων κατά την φαση Rem του υπνου. Το περιεχομενο των ονειρων είναι συχνα αδυνατο να συμβει στο φυσικο κοσμο και αυτος που το βιωνει δεν μπορει να ελεγξει τι γινεται. Η εξαιρεση σε αυτό είναι το συνειδητο ονειρο κατά την διαρκεια του οποιου το ατομο συνειδητοποιει ότι ονειρευεται και προσπαθει να ελεγξει το ονειρο. Συμφωνα με τον Φρουντ, το ονειρο είναι ο καλυτερος δρομος προς το ασυνειδητο.


Γιατι τα λεω όλα αυτά? Δειτε την ταινια και θα καταλαβετε..




ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

>>CAST<<



Leonardo DiCaprio ... Cobb 
Joseph Gordon-Levitt ... Arthur 
Ellen Page ... Ariadne 
Tom Hardy ... Eames 
Ken Watanabe ... Saito 
Dileep Rao ... Yusuf 
Cillian Murphy ... Robert Fischer, Jr. 
Tom Berenger ... Browning 
Marion Cotillard ... Mal 
Pete Postlethwaite ... Maurice Fischer 


Σκηνοθεσία
Christopher Nolan 


Σενάριο
Christopher Nolan
__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: