Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

What love is..

  Σήμερα, είναι Σάββατο, ο λατρεμένος ΓΑΠ μολις τελειωσε την ομιλια του στην ΔΕΘ και μας υποσχέθηκε τουλάχιστον εναν εργαζόμενο σε καθε οικογενεια. Δεν μας είπε βεβαια, για πόσα μελη οικογένεια υπολογιζε, αλλά δε βαριέσαι αυτά ειναι ψιλοπράγματα. Αύριο, μεθαύριο θα ανακοινωθούν και αλλά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων, απαξίωση υγείας και παιδειας και ειλικρινά δεν ξερω τι άλλο μας περιμένει. Πόσα όνειρα μπορούν να ποδοπατηθούν? Ποσοι άνθρωποι να χασουν τον ύπνο τους και πόσοι την υγεια τους ζώντας καθημερινά σε εναν τόσο παραλογο κόσμο?
Αστα να πανε, φιλε αναγνώστη..

 Γιαυτό εγω, μην αντέχοντας αλλο το σφίξιμο στο στομάχι, αποφάσισα να γραψω κατι σε αυτο το ερμο μπλογκ, μπας και γίνω κάποτε διάσημη απο τα γραπτα μου και παψω να ανησυχώ για το μελλον. Σήμερα λοιπόν, το μενού περιλαμβάνει δυο αρκετά χαριτωμένες ταινιες, σπονδυλωτές, τιγκα στους διάσημους ηθοποιούς, και οχι δεν ειναι αυτες που βγαίνουν καθε χριστουγεννα, πασχα, 15αυγουστο για να υμνησουν την αγαπη. Είναι δυο ταινίες που υμνούν μεν την αγάπη, αλλά πανω απο όλα ήμουν δυο από τις ωραιότερες πόλεις που υπάρχουν στον πλανήτη..



Α.



Paris Je Taime (2006)



  Η Claudie Ossard, παραγωγός, μεταξύ άλλων, και των Amelie, Arizona Dream και Delicatessen ανέλαβε να υλοποιήσει την ιδέα του Tristan Carné για μια σειρά ταινιών μικρού μήκους οι οποίες θα συνδυάζουν τα περίχωρα του Παρισιού με τον έρωτα στις διάφορες μορφές του. Έτσι προέκυψε ένα ιδιαίτερο «συλλεκτικό» έργο, στο οποίο 20 σκηνοθέτες έφτιαξαν 18 μικρού μήκους ταινίες.

  Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό καθώς ακόμα και οι ταινίες που δε με άγγιξαν είναι ελάχιστες και είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές. Παράλληλα, διακρίνουμε μια ποικιλία ως προς το θέμα, μιας και οι ιστορίες δεν αναφέρονται μόνο σε συνηθισμένες ιστορίες αγάπης, αλλά επιπλέον εμπλουτίζουν την υπόθεση με το ιδιαίτερο σκηνοθετικό στυλ. 

 Η αγάπη μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως στο φιλμ του Vincenzo Natali όπου ο Elijah Wood έχει μια απρόσμενη νυχτερινή συνάντηση με ένα..βαμπίρ! Επιπλέον, υπάρχει η οικογενειακή αγάπη στις ιστορίες του Walter Salles και του Nobuhiro Suwa. Ακόμη, μια ερωτική ιστορία μπορεί να δημιουργηθεί σε απροσδόκητες συνθήκες, όπως στις ιστορίες των Bruno Podalydès, Gurinder Chadha και του Sylvain Chomet,με τη ζωή δύο μίμων ντυμένων ως κλόουν. Ο Gérard Depardieu σκηνοθετεί μια τέτοια ιστορία με τους Ben Gazzara και Gena Rowlands να επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τους ρόλους τους στις ταινίες του Κασσαβέτη.

 Φυσικά, δε λείπουν και οι αναφορές στο γάμο και το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις: δίνοντας έμφαση στο χιούμορ (ο Wes Craven σκηνοθετεί τους Emily Mortimer και Rufus Sewell ενώ περνούν από τον τάφο του Oscar Wilde), και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. 

Ο Alexander Payne αφηγείται την ιστορία μιας μεσήλικης τουρίστριας η οποία επισκέπτεται το Παρίσι, στο γνώριμο ύφος του όπου μέσα από ένα ανάλαφρο τόνο καυτηριάζει τη σχέση των τουριστών με το Παρίσι και όχι μόνο.

Η ιστορία της Πόρτμαν με το το τυφλό αγόρι είναι απο τα πιο όμορφα πράγματα που εχω δει, με εξίσου αγαπημένες τις ιστορίες στο νεκροταφείο, της Gena Rowlands, την ιστορία στο μετρό,της Fanny Ardant και εκείνη με την καρκινοπαθή σύζυγο. Οι υπόλοιπες ήταν καλές αλλά μου άφησαν ένα αίσθημα ανολοκλήρωτου. 

Όλες οι ταινίες είναι τέλειες σκηνοθετικά, από άποψη φωτογραφίας και φυσικά ερμηνευτικά, αλλά της Πόρτμαν ήταν με διαφορά η καλύτερη.  Ωστόσο, επειδή δεν μου άρεσαν όλες οι ιστορίες θα βάλω:


7/10

Trailer




Β.
New York I Love You (2009)



Υπόθεση:

Νέα Υόρκη, η πολη που δε κοιμαται ποτε, πόλος ελξης καλλιτεχνων, τυχοδιωκτων, ρομαντικων.. Η πολη που ενέπνευσε καθε μορφη τεχνης, αποτελει το φοντο αυτης της ταινιας πουε χει ως θεμα της τον ερωτα σε καθε έκφανση του..

Trailer:



Η ταπεινή μου άποψη:

  Η ταινια αποτελει το δευτερο μερος της σειρας Cities of love μετά το αγαπημενο Paris Je Taime( Οι πόλεις που θα ακολουθήσουν είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Σαγκάη το 2010, η Ιερουσαλήμ και η Βομβάη το 2011), αλλα δυστυχως δεν εχει ουτε την μιση μαγεία της προκατοχου του. Με φοντο μια πανεμορφη πολη, την χρησιμοποιει περισσοτερο σαν σκηνικο και οχι σαν κινητηριο δυναμη. Μια ταινια για την ΝΥ,που δε μας δινει ουτε το παλμο ουτε την δυναμικη της και απλα μας παραθετει σειρα ομορφων σκηνων σαν καρτ ποσταλ..

 Πέρα απο αυτο, και οι ιδιες οι ιστοριες δεν κατορθωνουν να περασουν την συγκινηση και την αληθεια που ειχαν οι περισσοτερες απο το Paris. Οι 11 ιστοριες μιλουν για την αγαπη και τονν ερωτα σε διαφορες μορφες. Μπροστα απο τα ματια μας παρελαυνουν η πατρικη αγαπη, η πρωτη αγαπη, η αιωνια, η τυχαια, η μοιραια, η φευγαλεα. Ωστοσο, παροτι ακουγεται υπεροχο σαν ιδεα καπου το εχασαν στην υλοποιηση.

 Επειδή ομως δε θελω να ειμαι γκρινιαρα να πω οτι μου αρεσε πολυ πολυ η ιστορια των δυο εφηβων οπως και η αιωνια αγαπη των δυο ηλικιωμενων. Η μια ειναι στα ξεκινηματα της και η αλλη στη δυση της αλλα και οι δυο κατορθωνουν να βγαλουν μια γλυκα και ενα χαμογελο. Ειδικα η δευτερη, αποτυμωνει πολυ ευστοχα μια πολυ οικεια εικονα ολωνω μας, των δυο γερακων που μαλωνουν διαρκως αλλα αγαπιουνται τοσο πολυ που δε μπορεις παρα να τους καμαρωνεις..

Απο τις αλλες, δεν εχω να ξεχωρισω καποια, ολες ειναι απο καλουλες μεχρι αρκετα καλες αλλα Paris δεν ειναι. Γενικως, αμα θελετε να περασετε ενα χαριτωμενο απογευμα δειτε την, αν δεν εχετε δει το Παρις δειτε εκεινο, αν το χετε δει, δε χανετε και τιποτα αν δε το δειτε..


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ:
ΠΩΣ 11 ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ 8 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ


Κάθε ένας από τους 11 σκηνοθέτες της ταινίας είχε πάρει μια λίστα απλών αλλά απαράβατων κανόνων για το σενάριό του που μεταξύ άλλων προέβλεπε:

  • Κάθε ιστορία έπρεπε να ταυτίζεται οπτικά με μια ή περισσότερες γειτονιές της Νέας Υόρκης
  • Κάθε ιστορία έπρεπε να περιέχει μια ερωτική συνάντηση με την ευρεία έννοια του όρου
  • Δεν θα υπήρχε σβήσιμο πλάνων σε μαύρο στην αρχή ή το τέλος της κάθε ιστορίας.
  • Κάθε σκηνοθέτης με το συνεργείο και το καστ του, θα έπρεπε να ολοκληρώσει τα γυρίσματα αυστηρά μέσα σε δύο ημέρες.
  • Μετά ο σκηνοθέτης είχε στη διάθεσή του 7 ημέρες με τον μοντέρ της επιλογής του, ενώ ταυτόχρονα ένας άλλος σκηνοθέτης θα έκανε τα δικά του γυρίσματα.
  • Η καλλιτεχνική διεύθυνση, τα κοστούμια και το βασικό συνεργείο παρέμεινε το ίδιο και αμετακίνητο κατά τη διάρκεια των 8 εξουθενωτικών εβδομάδων γυρισμάτων.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


Πρωταγωνιστούν:



Bradley Cooper 

Shia LaBeouf 
Natalie Portman 
Blake Lively 
Orlando Bloom
Hayden Christensen 
Christina Ricci
Rachel Bilson
Robin Wright Penn
Ethan Hawke
Drea de Matteo



Σκηνοθεσία
Fatih Akin
Yvan Attal
Allen Hughes
Shunji Iwai
Wen Jiang
Shekhar Kapur
Joshua Marston
Mira Nair
Natalie Portman
Brett Ratner
Randall Balsmeyer


Σενάριο
Emmanuel Benbihy (ιδέα)
Tristan Carne (αρχική ιδέα)
Hall Powell
Israel Horovitz
James C. Strouse
Shunji Iwai
Israel Horovitz
Hu Hong
Yao Meng
Israel Horovitz
Joshua Marston
Alexandra Cassavetes
Stephen Winter
Jeff Nathanson
Anthony Minghella
Natalie Portman
Fatih Akin
Yvan Attal
Olivier Lecot
Suketu Mehta 



7/10
   __________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: