Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Artificial Intelligence: AI


David is 11 years old. He weighs 60 pounds. He is 4 feet, 6 inches tall. He has brown hair. His love is real. But he is not.
Υπόθεση:
Στο όχι και τόσο μακρυνό μέλλον, οι ανθρωποι εχουν την δυνατοτητα να φτιάχνουν ανθρωπομορφα ρομποτ που εξυπηρετουν τελεια καθε αναγκη. Ο Ντεηβιντ ειναι το πρωτο ρομποτ παιδακι φτιαγμενο να αγαπα. Τι θα συμβει ομως οταν χρειαστει να ερθει αντιμετωπος με την μονη οικογενεια μου γνωρισε;

Trailer:


Η ταπεινή μου άποψη:

"For Our Friend Stanley Kubrick", διαβάζουμε στα credits της ταινιας. Απο το 1970, ο μεγαλος δημιουργος μαζευε υλικο και σχεδίαζε το Α.Ι. Η τεχνολογια της εποχης ομως δεν επαρκουσε ομως για να δημιουργηθει ψηφιακα ο Ντεηβιντ μιας και ο Κιουμπρικ θεωρουσε οτι κανενα παιδακι δε μπορουσε να το υποδυθει και αρα ηταν υποχρεωτικο να τον δημιουργησουν με υπολογιστες. Τα χρονια περνουσαν, το ιδιο και οι διαφοροι σεναριογραφοι(Brian Aldiss, Bob Shaw, Ian Watson, Sara Maitland) που προσλαμβανονταν για να μετασχηματισουν το βιβλιο σε σεναριο. Τελικα το 1995 το μεγαλεπηβολο προτζεκτ περασε στα χερια του Σπηλμπεργκ αλλα επρεπε να φτασουμε στο 2001 για να το δουμε στην μεγαλη οθονη..

Η ταινια ειναι πολυ ωραια και παρα τις 2.5 ωρες διαρκεια δεν κουραζει καθολου. Μια ομορφη αλληγορια για την αγαπη, την οικογενεια, την φιλια. Ειναι αραγε προνομιο μονο των ανθρωπων? Επειδη καποιος ειναι ανθρωπος μπορει να νιωσει στο επακρο αυτα τα συναισθηματα? Πως ενα μηχανικο αγορι μπορεσε να αγαπησει τοσο πολυ ενω δυο αληθινοι ανθρωποι και γονεις απετυχαν? Σε ενα κοσμο βιαστικο και βιομηχανοποιημενο ποσο μακρυα ειμαστε απο το να δημιουργησουμε οντως ρομποτ για καθε σωματικη και ψυχολογικη μαςαναγκη? Και αν μπορουμε να δημιουργησουμε αγαπη, εμεις μπορουμε να την αισθανθουμε απο μονοι μας ή τελικα όπως ολα σε αυτη τη ζωη κερδίζεται? Και περαν ολων αυτων που μπορει να σταματησει η τεχνολογια και ποσο μπορει να διευρυνθει η ηθικη δεοντολογια? Ποια η ευθυνη του επιστημονα?

Αυτα ειναι μερικα απο τα ερωτηματα που θετει ευστοχα η ταινια και εμεις ως θεατες καλουμαστε να προβληματιστουμε. Οι απαντησεις ειναι πρωτιστως θεμα του καθενος μας και δεν ειμαι σιγουρη αν μεχρι το τελος η ιδια η ταινια καταφερνει να αποδωσει τα μεγιστα οσον αφορα στην απαντηση των εν λογω ερωτηματων. Αδιαμφισβητητα γινεται πολυ καλη δουλεια, με τον μικρουλη πρωταγωνιστη να κλεβει ανετα την παρασταση αποδεικνυοντας οτι κουβαλα πολυ ταλεντο, τον Λο να ειναι οπως παντα πολυ καλος, το σεναριο και την σκηνοθεσια να ειναι σε εξαιρετικο επιπεδο.

Μια πραγματικα καλη ταινια, την συνιστω χωρις φοβο..


Στοιχεία ταινίας:

Directed by
Steven Spielberg

Writing credits

Brian Aldiss (short story "Supertoys Last All Summer Long")

Ian Watson (screen story)

Steven Spielberg (screenplay)

Cast:

Haley Joel Osment
Frances O'Connor
Sam Robards
Jake Thomas
Jude Law
William Hurt

Δεν υπάρχουν σχόλια: