Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Baarìa – La porta del vento





Υπόθεση:

Σικελία. Πριν το πόλεμο του 40, κατά την διάρκεια και μετά, παρακολουθούμε τις ζωές μιας οικογένειας σε διάρκεια τριών γενεών,



Τrailer:




Η ταπεινή μου άποψη:

Πριν πολλά χρόνια είχα δει με αγγλικούς υποτίτλους στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών το «Σινεμά ο Παράδεισος». Παρότι δεν ήμουν εξοικειωμένη με τους αγγλικούς υπότιτλους, λάτρεψα τόσο απόλυτα την ταινία που τώρα 12 χρόνια σχεδόν μετά παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες μου.
Σήμερα είδα το νεώτερο δημιούργημα του Τορνατόρε, την Baaria. Είχα την ταινία μήνες στον δίσκο μου και όταν αποφάσισα να το δω σήμερα δεν θυμόμουν ποιανού ήταν. Παρόλα αυτά από τις πρώτες σκηνές μου ξύπνησε έντονα τις μνήμες του «Σινεμά» και πριν φτάσω στους τίτλους και δω το όνομα του σκηνοθέτη ήμουν σίγουρη ότι αν δεν ήταν ο Τορνατόρε ήταν κάποιος που τον μιμείται πολύ καλά.

Ξεκινώντας την κριτική μου για την ταινία θα μιλήσω πρώτα για τα θετικά. Η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική, και τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τον αξιότιμο κύριο Τορνατόρε? Η Bavaria είναι μια από τις ακριβότερες παραγωγές της σύγχρονης Ιταλίας και αυτό φαίνεται από τα πολλά ακριβά πλανά με γερανό που χρησιμοποιήθηκαν. Προσεγμένα στην λεπτομέρεια σκηνικά και κουστούμια που αποδίδουν υπέροχα την εποχή, είναι το πλαίσιο στο όποιο κινούνται οι ήρωες μας. Και μάλιστα, παρότι η ματιά του δημιουργού είναι αρκετά νοσταλγική, παραμυθένια και λίγο φολκλόρ το αποτέλεσμα είναι πολύ πολύ κοντά σε αυτό που έχω στο μυαλό μου όταν φαντάζομαι εκείνα τα χρόνια. Επίσης, στα πολύ μεγάλα θετικά είναι η πάντα ωραία μουσική του αγαπημένου Έννιο Μορικόνε αλλά και οι πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών.

Και ποια είναι τα αρνητικά θα με ρωτήσετε? Δυστυχώς, το σενάριο αλλά και πάλι όχι ακριβώς.

Η ιστορία ξεκινά από τον Τσικό έναν φτωχό βοσκό και συνεχίζουμε να βλέπουμε τις ζωές της οικογένειας του με βασικό ήρωα πάντα, τον γιο του Πεππίνο και την οικογένειας που αυτός δημιούργησε. Η δεκαετία του 30 και έπειτα, που είναι το χρονικό μας πλαίσιο, ήταν από τις πιο δύσκολες που γνώρισε η Ευρώπη αλλά αυτό δυστυχώς δεν φαίνεται μέσα από την ταινία. Περιγράφει τον πόλεμο, την φτωχιά και ένα σωρό δυσκολίες αλλά εμείς σαν θεατές δεν καταλαβαίνουμε την σοβαρότητα των γεγονότων γιατί τα περιγράφει μέσα από ένα πρίσμα αγιοποίησης και δίνει την εντύπωση καρτ ποσταλ. Σε όλη την διάρκεια ένιωθα ότι έβλεπα ένα κολάζ από καρποσταλ και αυτό οφείλεται στην αποσπασματικότητα και στο πλήθος των ιστοριών που μπλέκονται. Έτσι, παρόλο που θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ δυνατό δράμα, οι χαρακτήρες παραμένουν επιφανειακά σκιαγραφημένοι και η ταινία πνίγεται στην προσπάθεια της να είναι πιστή στην κοινωνικοπολιτική αναπαράσταση.
Βεβαία, δεν θέλω να είμαι άδικη. Δεν είναι κουραστική ταινία, παρόλη την μεγάλη διάρκεια και μάλιστα είναι πολύ συγκινητική και αστεία σε πολλά σημεία της. Μια ταινία που μυρίζει Μεσόγειο, γεμάτη μυρωδιές και αρώματα και μια feel good διάθεση. Κοινώς, την προτείνω μεν να την δείτε αλλά σε καμία περίπτωση μην περιμένετε κάτι αντάξιο του Σινεμά.

PS Η θεα Μόνικα Μπελουτσι εμφανίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα στο ρολό μιας κοπελιάς που την πασπατεύει ένας οικοδόμος και παίρνουν μάτια τα παιδιά ενός σχολειού. Θεαρα.-

Μικρά και χαριτωμένα τρίβια:

- Η ταινία γυρίστηκε στην Bagheria της Σικελίας και σε μια φτωχογειτονια της Τυνησιας η οποια θυμιζε εντονα Ιταλια της εποχης.

- Ο τιτλος, Baaria, ειναι σισιλιανικη αργκω της Bagheria, της γενετειρας του Τορνατορε.

- Η ταινια εχει δυο διαφορετικες βερσιον. Μια με την διαλεκτο Baariotu της Σικελιας(και ασορτι ιταλικους και αγγλικους υποτιτλους) και η αλλη ντουμπλαρισμενη στα αγγλικα.

- Πηρε την Χρυση Σφαιρα 2010 στην κατηγορια του.

- Προεκληθη μεγαλος χαμος για την σκηνη που σφαζουν την αγελαδα. Λογω της αυστηρης ιταλικης νομοθεσιας, η σκηνη γυριστηκε στην Τυνησια αλλα και παλι δεν γλιτωσαν την γκρινια απο διαφορες φιλοζωικες οργανωσεις που υποστηριζαν οτι ειναι πολυ αγρια η σκηνη.

Cast
Francesco Scianna
Margareth Madè
Monica Bellucci
Raoul Bova as Romano
Ángela Molina
Enrico Lo Verso
Luigi Lo Cascio .
Laura Chiatti
Beppe Fiorello
Nicole Grimaudo
Leo Gullotta
Gisella Marengo
Gabriele Lavia

Ερωτηση: Καποιος να μου εξηγησει το φιναλε. Φχαρστω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: