Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

The Imaginarium Of Doctor Parnassus



Υπόθεση:

Πριν απο χιλιάδες χρονια, ο Δρ Παρνασους εβαλε στοιχημα με το Διαολο για να κερδισει την αθανασια.. Χρονια μετα εβαλε και ενα δεύτερό στοιχημα και μια δευτερη συμφωνια για να κερδισει την αγαπη.. Τι γινεται ομως τωρα που πρεπει να ξεπληρωσει και η πληρωμή ειναι η ιδια του η κορη?

Trailer: 



Η ταπεινή μου άποψη:
Ψαχνοντας να βρω πληροφοριες για την ταινια με σκοπο να γραψω το ριβιου διαβασα οτι στοχος του σκηνοθετη ηταν να κανει μια αυτοβιογραφική ταινια με τον Δοκτορα να ειναι ο ιδιος. Ενας ανθρωπος που θελησε να αγκαλιασει την αθανασια, πουλωντας την ψυχη του και τα ονειρα του. Οταν ομως ακουμπησε αυτο που νομιζε οτι ειναι ο υπερτατος στοχος του ειδε με πικρα οτι ο κοσμος μας πλεον δεν εχει χωρο για παραμυθαδες. Αυτο επαθε ο Δρ αυτο επαθε αραγε και ο αξιότιμος κύριος Γκιλιαμ? Δε ξερω γιατι δεν γνωριζω την ζωη και την καλλιτεχνικη του πορεια περαν του οτι αν ακυρωνοταν και αυτη η ταινια θα ηταν η δευτερη του ημιτελης μετα τον "Δον Κιχωτη". Ωστοσο, ειναι ενα πολυ ενδιαφέρον τριβια που μας βοηθα να δουμε το δευτερο επιπεδο της ταινιας.

Στα πρωτα επιπεδα ομως τι γινεται? 

Ξεκινωντας απο τις ερμηνειες να πω οτι ολες ηταν απο πολυ καλες εως εξαιρετικες. Ο παντα υπεροχος Tom Waits αποδιδει ευστοχα τον Διαολο, η Lily Cole με την παραξενη ομορφια σαν ξωτικο ειναι ιδανικη στο ρολο της γεγονος που το καταλαβαινα οσο περνουσε η ωρα και φυσικα ο Λετζερ ηταν αλλη μια φορα παρα πολυ καλος. Ενας αδικοχαμενος ηθοποιος που μολις ειχε αρχισει να δειχνει το ομολογουμενως μεγαλο ταλαντο του, καταφερνει να γεμισει την οθονη και να μας κανει να νιωσουμε ενα τσιμπημα στην ψυχη σε καθε ατακα του, οταν αναλογιζομαστε το τραγικο του τελος. Αξιοι αντικαταστατες, οι Ντεπ, Λο, Φαρελ με τον αιωνια λατρεμενο Τζονι να κλεβει την παρασταση επειδη απλα μπορει.. Και οι αλλοι δυο ομως ειναι πολυ καλοι.. Στην αρχη, οταν ακουσα οτι τεσσερις διαφορετικοι ηθοποιοι θα ενσαρκωσουν τον Τονυ, η αληθεια ειναι οτι γκρινιαξα, στη συνεχεια ομως αντεληφθην οτι τελικα ηταν η σωστη επιλογη γιατι καθε ανδρας δειχνει μια διαφορετικη πλευρα του Τονυ.

Η σκηνοθεσια ειναι πολυ καλη, παραμυθενια και παιχνιδιαρικη, το ιδιο τα κουστουμια και τα σκηνικα αλλα αυτο που δε μου αρεσε καθολου ειναι τα εφε. Δε ξερω αν φταιει το γεγονος οτι το ειδα στο σπιτι, αλλα μου φανηκαν πολυ φτωχα και ψευτικα. Με καλυτερα εφε θεωρω οτι η ταινια θα ανεβαινε αρκετα επιπεδα..

Οσο για το σεναριο εχω καποιες αντιρρησεις. Βασιζεται σε μια εξαιρετικη κεντρικη ιδεα που δεν ειναι αλλη απο τον φοβο καθε καλλιτεχνη. Ποια ειναι η στιγμη που νιωθεις πως εχεις ξεπουληθει? Αραγε αξιζε το κοπο? Ποιες ιστοριες αντεχουν να ακουγονται μετα απο χρονια και ποιος δημιουργος παντα μπορει αν ειναι επικαιρος? Ωστοσο, ενω ωραια ακουγεται, καπου χανουν την μπαλα στην υλοποιηση της ιδεας. Ακομα και σαν παραμυθι να το δω, δε καταφερε να με κανει να θελω να μπω μεσα στην οθονη και να παρασυρθω. Ανιση ταινια, μπερδεμενη καπως, με σημεια που νομιζεις οτι απλα μπηκαν για να μπουν και σιγουρα δεν αποδιδει οπως θα επρεπε. Ενω εχουν καλο υλικο και καλους ερμηνευτες, μου αφησε εντονα την αισθηση του ανολοκληρωτου και ειναι πολυ κριμα. Ακομα και οι σκηνες στους αλλους κοσμους, ενω ηταν χαλαρα το καλυτερο κομματι της ταινιας παλι δεν εδιναν το 100%.

Στοιχεία ταινίας:

Πρωταγωνιστούν:

Johnny Depp... Tony

Heath Ledger... Tony

Colin Farrell... Tony

Jude Law... Tony

Christopher Plummer... Dr. Parnassus

Tom Waits... Mr. Nick

Verne Troyer... Percy

Andrew Garfield... Anton

Lily Cole... Valentina


Σκηνοθεσία
Terry Gilliam

Σενάριο
Terry Gilliam
Charles McKeown

Δεν υπάρχουν σχόλια: