Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Mr Nobody




Υπόθεση:

Ο Nemo Nobody είναι ο τελευταίος θνητός άνθρωπός στο πλανήτη το έτος 2092 αφού έχει νικηθεί η γήρανση των κυττάρων και ο προσεχής θάνατός του 117χρονου έχει γίνει το γεγονός της χρονιάς. Όταν του ζητειται να διηγηθει την ζωη του αυτος αναπολει τις τρεις διαφορετικες εκδοχες που θα μπορούσε να χε ζήσει αν αλλαζε κάποια απο τις επιλογές του.



Trailer:



Η ταπεινή μου άποψη:

To Mr Nobody παρότι κέρδισε Κέρδισε 4 Βραβεία το 2009(Καλύτερο Μακιγιάζ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καταλονίας SITGES, Καλύτερη Φωτογραφία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Στοκχόλμης
Καλύτερη Τεχνική Συνεισφορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Καλύτερη Βιογραφική Ταινία Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας) ειναι μια δουλεια αγνωστη στο ευρυ κοινο. Παροτι την ειδα με μεγαλη προσοχη και καταφερε να με μαγνητισει ειναι πολυ δυσκολο να εξηγησω τι ακριβως ειναι αυτη η ταινια.

Ο υπερηλικας Νεμο μεσω μιας εξαιρετικης αφηγησης που μπλεκει ιδανικα το φανταστικο με το αληθινο καταφερνει να εξιστορησει μια ζωη οπως αυτος την θυμαται. Μια ζωη που ουσιαστικα δεν ειναι μια αλλα οι τρεις διαφορετικες ζωες που θα ζουσε αν αλλαζαν μικρες λεπτομερειες. Ο μικρος Νεμο δεν μπορει να αποφασισει με ποιον απο τους δυο γονεις του θελει να ζησει και αυτο αποτελει στο μυαλο του, το εφαλτηριο που τον οδηγει να μπερδευει τις πραγματικοτητες. Ο ηρωας μας την ιδια στιγμη ειναι ενας απελπισμενος νεος, ενας ρομαντικος εφηβος, ενας οικογενειαρχης με παιδια, αλλα ουσιαστικα δεν ειναι τιποτα απο ολα αυτα..

Μέσα στην σουρεαλιστική μας ιστορια μπλεκεται το φαινομενο της πεταλουδας, το Big Bang, θεωριες βιολογιας, η αναποφασιστικοτητα των περιστεριων και η αγαπη σαν κινητηριος δυναμη σε ολες τις μορφες της. Ολα αυτα μαζί συνθετουν ενα μπερδεμενο, τρυφερο, περίεργο, υπεροχο παραμυθι που παρολη την μεγαλη διαρκεια του καταφερε να με παρασυρει στους ρυθμους του και λιγο μετα το τέλος με εκανε να θελω να το δω απο την αρχη για να το κατανοησω πληρως.

Όσον αφορα στις ερμηνειες ο αγαπημενος Τζαρεντ Λετο καταφερνει αλλη μαι φορα να αποδειξει ποσο καλος ηθοποιός ειναι, με τις τρεις συμπρωταγωνιστριες να στεκονται ισαξια απεναντι του. Το μονταζ ειναι απλα καταπληκτικό και σε συνδυασμο με την καλη σκηνοθεσια και την εξαιρετικη φωτογραφια βοηθουν το εργο να μη κατρακυλησει στην φλυαρια και την βαρεμαρα. Αυτο ομως που ανεβασε ενα κλικ παραπάνω την ταινια στα μάτια μου ειναι το ost.
Με μουσικές που κυμαινονται απο Where Is My Mind? - Pixies, Mister Sandman - The Chordettes, Pavane - Gabriel Faure μεχρι το Sweet Dreams (Are Made of This) - Eurythmics, το μελωδικο ντυσιμο της ταινιας γινεται ιδανικα και ολοκληρωνει τις σκηνες.

Γενικά ειναι μια πολυ καλή ταινια που παροτι ειμαι σιγουρη οτι δεν καταλαβα εντελως, με εντυπωσιασε και τραβηξε την προσοχη μου..


Συντελεστές:

Cast

Jared Leto 
Diane Kruger 
Sarah Polley 
Linh Dan Pham 
Rhys Ifans 
Toby Regbo 
Juno Temple 
Clare Stone 
Thomas Byrne 
Audrey Giacomini 
Laura Brumagne 

Σκηνοθεσία
Jaco Van Dormael 

Σενάριο
Jaco Van Dormael

Δεν υπάρχουν σχόλια: