Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Precious



Υπόθεση:

Η Κλαρίς Πρίσιους Τζόουνς είναι μια υπέρβαρη 16χρονη που ζει στο Χάρλεμ του 1987 με την βίαιη και αδιάφορη μητέρα της. Επίσης είναι έγγυος στο δεύτερο παιδί της και η καθημερινότητα της είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας των συνομηλίκων της. Ξαφνικά της δίνεται η ευκαιρία να πάει σε ένα εναλακτικο σχολείο. Αυτό όμως είναι αρκετό για να οδηγηθεί στην ζωή που πάντα ονειρευόταν?

Trailer:



Η ταπεινή μου άποψη:

Η εν λόγω ταινία θριάμβευσε στο Sundance Festival, πήρε 3 υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, άλλες 26 υποψηφιότητες και 19 βραβεύσεις. Με τόσο θόρυβο λοιπόν γύρω απο το όνομα της, αποφάσισα και εγω να την δω αν και ειχα τον φόβο οτι οτι θα είναι μελόδραμα αφού η πρωταγωνίστρια έχει πάνω της όλα τα βάσανα του κόσμου. Ωστόσο έκανα λάθος..

Η ταινία είναι πολύ όμορφη και πολύ ιδιαίτερη. Στο Χάρλεμ και σε πολλές παρόμοιες περιοχές, δυστυχώς τέτοιες θλιβερές προσωπικές ιστορίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και αυτός ήταν και ο σκοπός της Sapphire που έγραψε το βιβλίο ύστερα από χρόνια διδασκαλίας σε υποβαθμισμένα σχολία και την επαφή της με τέτοια γεγονότα. 

Το σενάριο ειναι καλογραμμένο, οι χαρακτήρες έχουν βαθος και το δράμα ξετυλίγεται δεξιοτεχνικά. Η μουσική ειναι υπέροχη όπως και η φωτογραφία αλλα το απολύτως λατρεμένο μου κομματι απο ολο το έργο είναι οι σουρεάλ ονειρικές σεκάνς της Πρίσιους. Η ηρωίδα μας παρά τα βάσανα δε σταματά να ονειρεύεται και αυτά τα όνειρα μου προκαλούσαν ένα σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που τελείωναν και προσγειωνόμασταν εκκωφαντικά στην μίζερη πραγματικότητα.

Η πρωταγωνίστρια ειναι πολύ καλη στο ρόλο της, όπως και η Μαράια Κάρευ που δεν της το χα αλλα αυτη που ειναι συγκλονιστική είναι η Μο'νικ στο ρόλο της Μέρι, της μητέρας. Αποδίδει απίστευτα την βίαιη και αδιάφορη μητέρα που μισει και παράλληλα ζηλεύει την κόρη της και με τις επιλογές της καταστρέφει το μέλλον της. Ο δε τελευταιος μονολογος- παραλογισμός είναι απο μόνος του γροθια στο στομάχι και σε αφηνει άφωνο με την ωμότητα και την παντελή έλλειψη μητρικού ενστίκτου.

Γενικώς και ειδικώς η ταινία ειναι όμορφη, λυπητερή, ιδιαίτερη, όχι αριστουργηματική αλλα αδιαμφισβήτα αξια θέασης.. 

8/10

Πρωταγωνιστούν:

Gabourey 'Gabby' Sidibe ... Clareece 'Precious' Jones 
Mo'Nique ... Mary 
Paula Patton ... Ms. Rain 
Mariah Carey ... Mrs. Weiss 
Lenny Kravitz ... John 

Σκηνοθεσία
Lee Daniels 

Σενάριο
Damien Paul (σενάριο)
Sapphire (μυθιστόρημα "Push")
Ramona Lofton (μυθιστόρημα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: