Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

A serious man



Υπόθεση:
Ο Larry Gopnik είναι ενας πολύ συνηθισμενος εβραιος καθηγητης φυσικής που ζει στο Twin Cities της Μινεσοτα το 1967. Από την στιγμή όμως που η γυναίκα του ζητάει διαζύγιο, η ζωη του πηγαινει από το κακο στο χειρότερο με μαθηματικη ακριβεια.. Στην προσπάθειά του να μαζέψει τα ασυμαζευτα, ο Λαρυ προσπαθει να κατανοησει γιατι τα παθαινει όλα αυτά. Θα τα καταφέρει αραγε?

Trailer:



Η ταπεινή μου άποψη:

Το θεμα της ταινιας βασιζεται στο πολύ γνωστο θεωρημα του Μερφυ, πως ότι παει στραβα μπορει να παει και χειροτερα. Η ζωη του Λαρυ αποδομειται αργα και σταθερα λες και ολο το συμπαν συνομωτησε για να του αποδειξει πως σημερα ειμαστε αυριο δεν ειμαστε. Μεσα στα 105 λεπτα του εργου, παρακολουθουμε τον Λαρυ που ανημπορος βλεπει την τοσο οργανωμενη ζωη του να καταρρεει σαν στιβα από τραπουλοχαρτα και ο ιδιος δε κανει σχεδον τιποτα.

Ο ηρωας μας είναι φυσικος και σαν θετικος επιστημονας διδασκει τις απειρες πιθανοτητες που υπαρχουν γυρω μας. Τι γινεται όμως όταν ολες αυτές οι πιθανοτητες μαζευονται και γονατιζουν έναν σεμνο και ταπεινο κατά τα αλλα ανδρα? Τα αξιζει? Τα προκαλεσε? Όλα είναι τυχαια?
Ματαια ο Λαρυ πηγαινει σε ραβινους ψαχνοντας λυση στις παραπανω ερωτησεις αφου από την πρωτη μεχρι την τελευταια σκηνη οι Κοεν ευγλωττα δηλωνουν ότι το συμπαν είναι παραξενα σαδιστικο με έναν ανεξηγητο τροπο και ότι πολλα από αυτά που θεωρουμε ολοι μας δεδομενα δεν είναι καθολου..

Παρολα όμως όλα αυτά τα ομορφα, δε μπορω να πω ότι συγκλονιστηκα ιδιαιτερα από την ταινια. Ομορφη σκηνοθεσια, εξαιρετικη αναπαρασταση της εποχης, εμπεδωσαμε το somebody to love, ωραιοτατες ερμηνειες από τους σχετικα αγνωστους πρωταγωνιστες αλλα δεν βρηκα κατι να με τραβηξει. Η θεματικη της ταινιας είναι πολύ συνηθισμενη και ο τροπος σερβιρισματος από το δαιμονιο διδυμο δεν προσεθεσε κατι σε προγενεστερες δουλειες τους. Ο Λαρυ περναει του λιναριου τα παθη σαν ενας νεος Ιωβ, αλλα εγω δεν ενιωσα καμια συμπαθεια, κανενα ενδιαφερον. Ισα ισα, από ένα σημειο και μετα ενιωθα ασφυκτικα μεσα σε ολο αυτό το αδιακοπο σφυροκοπημα του κακομοιρου ανθρωπακου. Δε ξερω αν φταινε οι Κοεν ή αν εγω δεν ειμαι συμβατη μαζι τους γιατι γενικως και ειδικως ποτε δε με συγκλονισαν αλλα την ταινια την θεωρω αρκετα μετρια..

Στοιχεία ταινίας

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

» Michael Stuhlbarg
» Richard Kind
» Fred Melamed
» Sari Lennick
» Aaron Wolff


ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ- ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ

» Ethan Coen, Joel Coen



Δεν υπάρχουν σχόλια: