Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Soul Kitchen



Life is what happens to you while you are busy making other plans

Υπόθεση:

Ο Ζήνος Καζαντζάκης είναι ένας νεαρός ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Βίλχελμσμπουργκ του Αμβούργου. Η κοπέλα του μόλις έχει μετακομίσει στην Σαγκάη και ο ίδιος έχει προσλάβει έναν ιδιοτροπο σεφ που του αλλάζει άρδην το μαγαζι. Όταν παίρνει απόφαση να πάει στην Ναντίν, μια σειρά απρόοπτων γεγονότων των οδηγούν να κατανοήσει τι ειναι αυτο που αξιζει τελικά.

Trailer:

Η ταπεινή μου άποψη:

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας και ο σκηνοθετης της είναι παιδικοι φιλοι και μαλιστα ο Μπουσδούκος έχει εμφανιστεί σε όλες τις δουλειές του δεύτερου. Την ιστορία του Soul kitchen ο Ακιν την δουλευε από το 2004. Τοτε όμως ήταν η χρονία που κέρδισε την Χρυση Άρκτο για το Gegen die Wand / Head-On και όπως παραδέχεται και ο ίδιος μπλέχτηκε με όλες τις υποχρεώσεις που συνεπαγόταν η βράβευση του. Τα χρόνια πέρασαν και το 2009 ηταν η χρονια να ολοκληρώσει το πaλιο του όνειρο.

Μια ιστορία χιλιοειπωμένη που μπορει να μην προσφέρει κάτι νέο αλλα είναι γεμάτη με ολοζώντανους χαρακτήρες και μια καλοφτιαγμένη πλοκή. Ομορφο χιουμορ,καλοδουλεμενοι διαλογοι, ρεαλιστικοι χαρακτηρες, το υπέροχο πολυπολυτισμικο Αμβούργο που αποτελει ιδανικο σκηνικό και οι ιδιαιτερες μουσικές επιλογές μας προσφερουν μια πανγλυκια ταινια.

Η μουσική άλλωστε, είναι η απόλυτη πρωταγωνιστρια και αυτό φαινεται ακομα και από το τιτλο που εμπνεεται από το ομωνυμο τραγούδι των Doors. Στην υπόλοιπη ταινια μεταξυ άλλων ακουμε Quincy Jones, Kool & The Gang, The Isley Brothers, Locomondo, The Olympians, Μάρκο Βαμβακάρη, Λούις Άρμστρονγκ, ασματα που όλα μαζι συνθέτουν το παιχνιδιαρικο οστ και αποτελουν ιδανικη επιλογη για μια ταινια με τοσο εντονα βαλκανικό χρώμα.

Η σκηνοθεσία είναι γρηγορη, σπιντατη με σουρεαλιστικες πινελιες και χωρις να είναι κατι αξιομνημονευτο καταφερνει αν μη τι άλλο να αναδειξει το σεναριο με τον καλυτερο τροπο.

Όσον αφορά το cast τώρα, ο Adam Bousdoukos είναι ο αδελφός, ο φίλος, το αφεντικό που ο καθένας θα ήθελε να έχει, με μια πολύ ανθρώπινη ερμηνεία στο ρόλο του. Το μονο που θέλει είναι να μείνει με την Ναντίν του, αλλα η ζωη του αποδεικνυει έμπρακτα ότι τα σχέδια είναι για να χαλανε και αυτος πρεπει να μαζεψει τα κουραγια του και να προχωρησει μπροστα. Το προβλημα της υγειας του λειτουργει χαριτωμενα χιουμοριστικα και ο ιδιος πειθει απολυτα ως Ζηνος.
Ο Moritz Bleibtreu («Run Lola Run») είναι εξαιρετικος στο ρόλο του πρωην καταδικου και ο Birol Unelείναι ξεκαρδιστικός σε έναν ρολο που ευκολα γινεται καρικατουρα στα χερια καποιου λιγότερο ταλαντουχου.

Το στοίχημα λοιπόν κερδίζεται από τον Fatih Akin, με μια κωμωδία που μπορει να μην προκαλει κύματα γέλιου αλλά η εξυπνάδα της με εκανε να την απολαυσω και το τελος της με γεμισε χαμογελο. Μια ταινια για την ηρεμια που ολοι παραμελούμε να αναζητησουμε στην καθημερινοτητα μας, για τα μυριαδες προβληματα που μπορει να μας πλακωνουν αλλα εμεις πρεπει να βρισκουμε τροπο να αποσυμπιεζόμαστε και να επαναστατουμε ώστε να φερουμε την ζωη στα μετρα μας, μια ταινία για την ανθρωπια που εχουμε μεσα μας και που τελικα είναι το καλυτερο μας όπλο.

Cast:
Adam Bousdoukos
Birol Ünel
Moritz Bleibtreu
Anna Bederke
Pheline Roggan
Dorka Gryllus
Wotan Wilke Möhring
Lucas Gregorowicz
Demir Gökgöl

Σκηνοθέτης
Φατίχ Ακίν

Σενάριο
Φατίχ Ακίν
Αδάμ Μπουσδούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: