Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Synecdoche, New York


Υπόθεση:

Ο Κέιντεν Κόταρντ ειναι ενας θεατρικος συγγραφεας με εντονο φοβο του θανατου. Όταν η γυναικα του τον εγκαταλείπει, οι εμμονες του χτυπανε κοκκινο και η μοναξια του τον πνιγει. Την ιδια χρονικη περιοδο ομως κερδιζει ενα πολυ σημαντικό βραβειο που του δινει την δυνατότητά να υλοποιησει ενα μεγαλόπνοο εργο..

Trailer:


Η ταπεινή μου άποψη:

Περίεργο εργο, πολυ περιεργο. Όχι οτι περιμενα κατι λιγότερο απο τον αγαπημενο κυριο Καουφμαν δημιουργο των "Το μυαλο του Τζον Μαλκοβιτς" και της "Αιωνιας Λιακάδας". 

Δε θα πω πολλα για την ροη της ταινιας γιατι νομιζω οτι ειναι καλυτερο να αποκαλύπτονται ενα ενα τα συστατικα της. Αυτο που θα πω ειναι οτι ο Φιλιπ Σειμουρ Χόφμαν μας προσφέρει αλλη μια εξαιρετικοτατη ερμηνεια, δινει ψυχη και σώμα στον ηρωα μας.

Ο Κειντεν φοβάται να πεθάνει, τρέχει να προλάβει, παλεύει να κατανοησει τους ανθρώπους και τις σχέσεις αλλά μετά απο κάθε προσπάθειά καταληγει πιο κουρασμένος και μόνος. Τα χρόνια περνούν, φτάνει στο σημειο να βαλει μεσα στο έργο του τον ιδιο του τον εαυτό, βλέπει τους αλλους να τον αναλυουν αλλά αδυνατεί να αντιληφθεί τι του λένε. Περνάει ολη του τη ζωη αναζητώντας την αθανασία και το νόημά της ζωής άλλα μήπως τελικά δεν υπάρχει?

Η ζωή μας είναι ένα συμπιλλημα σκέψεων και αποφάσεων που η καθεμια απο αυτές οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επομενη. Σε ολο το εργο βλεπουμε αποφάσεις των ηρώων μας που μέρες, μηνες ή και χρονια μετα τους οδηγουν κάπου. Κάποιοι από αυτους το ηξεραν απο πριν, άλλοι εντυπωσιαστηκαν απο την τροπή των γεγονότων, όλοι ομως εζησαν.

Και αυτό θαρρώ είναι το νόημα της ταινίας. Πολλοί απο εμας τρομαζουμε να ζήσουμε και αφήνουμε την ζωή να κυλήσει χωρίς να απολαμβάνουμε το παρόν. Προσπαθούμε να προβλέψουμε και να κατανοήσουμε πλήρως τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας, προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας ανάλογα με τις υποθέσεις μας και όχι με τα αισθήματά μας. Ο φόβος μήπως εκτεθουμε η τσακιστούμε αποτελεί κινητήριο δύναμή των περισσοτερων αποφασεων μας και δυστυχώς ξεχνούμε πως όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής και είναι τόσο αναπόφευκτα όσο κι ο θάνατος.

Στοιχεία ταινίας:

Directed by

Charlie Kaufman

Written by

Charlie Kaufman

Starring

Philip Seymour Hoffman
Samantha Morton
Michelle Williams
Catherine Keener
Emily Watson
Dianne Wiest
Hope Davis
Jennifer Jason Leigh
Tom Noonan

Σημείωση:

Συνεκδοχή είναι το εκφραστικό-λογοτεχνικό σχήμα κατά το οποίο ένας όρος αντικαθίσταται από έναν άλλο, με τον οποίο βρίσκεται σε σχέση γενικού προς ειδικό ή αντίστροφα. Η πιο συνηθισμένη μορφή συνεκδοχής είναι η χρήση του μέρους αντί για το όλο ή του ενός αντί για τους πολλούς. Συνεκδοχή όμως είναι και το αντίστροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: