Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Avengers




Η Γη απειλείται από τον σατανικό Loki και τον στρατο του(Tom Hiddleston), άρτι αφιχθέντα από τον μακρινό πλανήτη Asgard. Ο αμερικάνικος στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να σταματήσουν τον τρελο μεγαλομανη/αδικημένο υιοθετημένο θεό και τότε αναλαμβάνουν οι Avengers: ο ιδιοφυής, ζάμπλουτος, πλειμποι Iron Man (Robert Downey Jr.), το καλό παιδί, πειθαρχημένος στρατιώτης Captain America (Chris Evans), ο παντοδυναμος Thor (Chris Hemsworth), ο ευγενής δόκτορας με προβληματάκια θυμού Hulk (Mark Ruffalo) και η όμορφή υπερπρακτορας Black Widow (Scarlett Johansson).
Όλα τα συστατικά του "απόλυτου blockbuster" είναι εδώ: Εξωγήινη απειλή, υπερήρωες, απόλυτο κακό VS απόλυτο καλό, ένα αστρονομικό budget και διάσημα ονόματα. Αλλά το  "Αvengers" δεν σταματά εδώ. Είναι μια έξυπνη και αστεία ταινία που θα ικανοποιήσει κάθε θεατή. Ο σκληροπυρηνικός φαν θα ικανοποιηθεί από την πίστη μεταφορά των αγαπημένων του ηρώων στη μεγάλη οθόνη, ο αδαής θα δει μια πολύ ωραία ταινία, απολύτως κατανοητή, που δεν θεωρεί ως δεδομένη γνώση την προϊστορία του κάθε ήρωα.

Το "Avengers" είναι ο ορισμός της υπερηρωικής ταινίας: έντονη δράση, εντυπωσιακά εφέ, σεβασμός στην μυθολογία, pure fun, ξεκαρδιστικό χιούμορ και φυσικά εξαιρετική ανάπτυξή χαρακτήρων. Ξεκινώντας με ένα περιγραφικό μισάωρο στο οποίο συστήνει τους πρωταγωνιστές, η δράση κλιμακώνεται σταδιακά και παρόλο που ξέρεις ποιοι θα νικήσουν, δε σε νοιάζει, γιατί έχεις απορροφηθεί από την αλληλεπίδραση των ηρώων και την προσπάθεια τους να συνεννοηθούν, πάρα τις τεράστιες διαφορές τους. Χωρίς πολλά λογια, μέσα από μικρές καίριες σκηνές, ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες τους, υπογραμμίζονται ξεκάθαρα οι λόγοι που τους καθιστούν τόσο διαφορετικούς και βλέπουμε την πορεία που ακολούθησαν μέχρι να γίνουν μια ομάδα, ενωμένοι σαν γροθιά. Ο cool Iron Man δικαιολογημένα παίρνει την μερίδα του λέοντος σε σκηνές και ατάκες, μιας και οι δικές του ταινίες είναι οι πιο πετυχημένες και χαβαλετζίδικες. Η μεγάλη έκπληξη είναι ο Hulk. Ο Ruffalo, καταφέρνει να δώσει μια μελαγχολική, ήρεμη, ανθρωπινή πνοή στο πράσινο τέρας με τις σκηνές του (δράσης άλλα και χιουμοριστικές)να είναι από τις καλύτερες όλης της ταινίας Ακόμα όμως και αυτοί που κυριολεκτικά ήρθαν από άλλο κόσμο, όπως ο Thor ή ο Captain America, είναι τόσο ταιριαστοί, τόσο αστείοι εξαιτίας της διαφορετικότητας τους, που δεν μπορείς να φανταστείς την ταινία χωρίς αυτούς. Αντιθέτως, ο Hawkeye λάμπει λιγότερο από τους υπόλοιπους και η Μαίρη Χήρα, είναι όμορφή και γαμάτη, άλλα θεωρώ ότι η Σκαρλετ δεν ήταν η πιο δόκιμη επιλογη για τον ρόλο. Ο Tom Hiddleston αποδίδει άψογα τον αδίστακτο, εμμονικο Loki, που παρότι μοιάζει με συρραφή κλισέ κινηματογραφικών κακών, είναι ο ιδανικός villain. Ακόμα και ο τρόπος που τρώει ξύλο, είναι απολαυστικός.
Πάρα τους επαίνους όμως, δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάποια προβλήματα του σεναρίου. Οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα μυθολογίας, όπως πχ τι είναι αυτό που έκλεψε ο Λούκι ή πως συνέρχεσαι από τον υπνωτισμό του, είναι είτε απλοϊκές είτε μπερδεμένες. Ένα άλλο στοιχείο που ίσως ενοχλήσει, είναι το γεγονός ότι οι Avengers, ακόμα και αυτοί που είναι θνητοί, δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα, πάρα το αδιανόητο ξύλο που τρώνε από χιλιάδες τέρατα Και πάλι όμως, ο μάστορας Whedon, στήνει τόσο καλά την ταινία του, που δεν σε νοιάζει. Είναι μια πολύχρωμη, καθηλωτική περιπέτεια, γεμάτη έξυπνους διαλόγους που παρότι διαρκεί 2, 5 ώρες δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Είναι μια ταινία τόσο εντυπωσιακή, ένα απενεχοποιημένο υπερθέαμα, που σε μαγεύει και σε κάνει να κοιτάς την οθόνη με χαρά μικρού παιδιού. Ναι, μπορεί να μην είναι πολυεπίπεδη και σκοτεινή όπως το Dark Night, άλλα απευθύνεται σε νοήμονες θεατές. Μόνo ένας άνθρωπος όπως ο Whedon με δεδομένη και αναγνωρισμένη πορεία στο κόσμο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και των κομιξ, θα έστηνε μια τόσο δεμένη και αρμονική ταινία, που δεν βουλιάζει κάτω από το βάρος των στουντιακών απαιτήσεων, αλλά αντιθέτως επιτρέπει το προσωπικό του στυλ και όραμα να λάμψει.



Πρώτη δημοσίευση στο www.authority.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: