Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Best Direction - Blogoscars 2013

Ο σκηνοθετης ειναι ο μαεστρος της ταινιας, ο ανθρωπος που κανει τα ονειρα πραγματικοτητα, που ανοιγει πορτες σε κοσμους μαγικους και ανεξερευνητους. Προσωπικα, πολλές φορές τον θεωρω βασικοτερο ακομα και απο τον σεναριογραφο, γιατι οπως και να το κανουμε, το σινεμα ειναι πρωτιστως εικονα.

Καλοι και αξιοι ολοι οι παρακατω σκηνοθετες, αλλα αυτη η λιστα ειναι αφιερωμενη στον Καλλιτεχνη της Ελλαδας, της χωρας που γεννησε το θεατρο και περναει τοσο δυσκολα τα τελευταια χρονια. Ειναι αφιερωμενη στο αγορι με το τσουλουφι, που αν ζουσε εκει στα ξενα, θα ειχε κανει μεγαλυτερη καριερα απο τους υπολοιπους 9 μαζι. Ας ειναι, αυτη η χωρα παντα ετρωγε τα παιδια της, αλλα ο Κριστοφ δεν κακιωνει και συνεχιζει τον μοναχικο δρομο της ξεπατικωσουρας.

Σημερα λοιπόν, αυτό το μπλογκ που πολλάκις εχει αποδειξει οτι ειναι τέχνης και λόγου, τολμα να μπει στο μυαλο του αγοριου και να αναρωτηθει πως θα ηταν τα παρακατω πονήματα, αν ειχε βαλει το χερακι του, σκηνοθετωντας, γραφοντας, παιζοντας, διαλεγοντας μουσικες, καθαριζοντας τα πλατω.


11. Christoforos Papakaliatis- If..

Εδώ, δεν χρειάζεται καμιά φαντασια. Το αγορι μιλησε και εμεις υποκλιθηκαμε. Το αγορι απέδειξε οτι εχει δει πολλές φορές το sliding doors, οτι παρακολουθησε την περισινη blogovision (και προεβλεψε ολιγη απο τη φετινη), οτι του αρεσει πολύ η βροχη και η Πλακα. Επίσης, θεωρησε απολυτα λογικο, να ονομάσει το σκυλι του Μοναξιά και οταν το ειπε στους υπολοιπους της παραγωγης κανεις δεν χαχανισε γαργαρα μπροστα του. Γιατι οταν ο Κ. μιλα, οι θνητοι σιωπουν.

10. Wes Anderson - Moonrise Kingdom


Αν επαιζε σε αυτη τη ταινια, θα ειχε δεδομενα το ρολο του Σαμ. Τι παει να πει οτι το Σαμ ειναι δεκα χρονων και ο Κριστοφ σαρανταριζει; Πρωτον αμα θελει, μπορει να παιξει το δεκαχρονο και να πεισει, η Βανα η Μπαρμπα που επαιζε καποτε την μαθητρια Γυμνασιου καλυτερη ηταν; Η κατερινα η Τζαβαλου που δεν εχω ιδεα ποσο χρονων ειναι αλλα παντα μοιαζει 15 προς 16; Φυσικα, το ερωτευμενο ζευγος θα πηγαινε στους Παξους, θα ετρεχε με τα βρακακια του περα δωθε και θα εδινε το πρωτο του φιλι υπο τους ηχους της Λανας Ντελ Ρει. 


9. David Croneberg- Cosmopolis

Εδώ, δεν υπαρχει ηλικιακος περιορισμος, οποτε φυσικα ο Χριστοφορος θα ειχε τον ρολο του Πατισον. Ιδια ποσοτητα ταλεντου δεν εχουν, ιδιο τσουλουφι εχουν, ιδιο κενο βλεμμα εχουν, ολα καλα. Φυσικα, η περηφανεια της Ελλαδας δεν μιλαει αργοσυρτα λες και ξεψυχα, αλλα με ρυθμους πολυβολου, οποτε φυσικα σε αυτο θα ηταν καλυτερος. Μη μιλησω καν για τις ερωτικες σκηνες που δεν θα ηταν συμβατικες σαν του Κρονεμπεργκ, αλλα θα βλεπαμε τους δυο φλογερους εραστες να κανουν ακροβατικα πανω στην οροφη της λιμουζινας εν κινησει, ωστε να μπορουμε να χαζευουμε τις ομορφιες της Πλακας και να μπλεκονται τα μαλλια τους στον αερα, υπο τους ηχους της Λανα Ντελ Ρευ. Φυσικα, ο ηρωας του δεν θα ηταν χρηματιστης αλλα Αρχιτεκτονας. 


8. Sion Sono- Himizu

Ο Χριστοφορος ηταν παιδι αμουστακο, οταν επαιζε στους Φρουρους της Αχαιας οποτε θεωρω δεδομενο οτι ο ρολος του Σουμιντα, ειναι κατι που θα μπορουσε ανετα να φερει σε περας. Πυρηνικες καταστροφες δεν εχουμε στην Ελλαδα, αλλα θα μπορουσε ωραιοτατα να διαδραματιζεται η ιστορια μετα απο καποιο μεγαλο σεισμο. Οι δυο φιλοι ζουνε σε λυομενα κατω απο την Πλακα, ο Σουμιντα- Κριστοφ δουλευει τα βραδια βοηθος σε εταιρεια παραγωγης, αλλα συντομα γινεται μαθητευομενος σκηνοθετης και ακομα συντομοτερα εχει γυρισει το δικο του ντοκιμαντερ για τα θλιβερα γεγονοτα που τον σημαδευσαν. Οταν παρει Οσκαρ σκηνοθεσιας, το αφιερωνει στη φιλη του που τον βοηθησε, αλλα δυστυχως την εχει πατησει το τραμ και δεν ειναι πια μαζι του *δακρυ* *δακρυ*, 


7. Xavier Dolan- Laurence Anyways

Ισως το πιο παπακαλιζον εργο απο ολα της λιστας. Ηταν 2003, οταν ο Χριστοφορος κοιταξε το συντηρητικο κατεστημενο κατα προσωπο και του δωσε ενα ηχηρο χαστουκι με ενα ομοφυλοφυλικο φιλι που συνταραξε την ελληνικη κοινωνια.  Αυτο το σημειο τομης στην παγκοσμια τηλεοραση συνταραξε τον πιτσιρικο τοτε Xavier που εκανε σκοπο της ζωης του να τιμησει τον μεγαλο οραματιστη. Ο Χριστοφορος ειναι  ο λογος που οι πρωταγωνιστες του καπνισαν την ετησια παραγωγη καρελια παπαστρατος και ο αμεσα υπευθυνος για το γελοιοτερο τσουλουφι που εχει φυτρωσει ανθρωπος στο κεφαλι του, χωρις να ειναι ο Ελβις. 


6. Drew Goddard- Cabin in the woods.

Πεντε φιλοι αποφασιζουν οτι πνιγονται στο λοφτ που ανεμελα συγκατοικουν και αποφασιζουν να πανε ενα διημερο στους Παξους. Ο Κριστοφ κραταει το ρολο του Χολντεν, δηλαδη του "καλου παιδιου", του διαβασμενου γιατι ο Χριστοφ πολλα ειναι, αλλα ουτε αθλητης ειναι, ουτε μαστουρι. ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΥΘΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ. Φυσικα ο δικος του ρολος ειναι ο μεγαλυτερος, μενει μέχρι το τελος ζωντανος και μετα πρωταγωνιστει στο Cabin in the woods 2 οπου σε μονοπλανο μπροστα σε μαυρο τοιχο, με τσιγαρο στο τοιχο, διηγειται την τρομακτικη εμπειρια του να βλεπεις νεκρους τους φιλους σου. Τις στιγμες που ο κομπος στον λαιμο τον πνιγει, κοιτα θολωμενα την καμερα και απο πισω ακουγεται Λανα Ντελ Ρευ. 


5. Leos Carax- Holy Motors

Αυτο ειναι το ιδανικο εργο, για να ξεδιπλωσει το ταλεντο του ο λεβεντης και τσολιας μας. Μπορει να τσαλακωσει το ομορφο μουτρακι του, να μασκαρευτει, να φερθει γλιτσερα αλλα παντα θα λαμπει σαν το πιο λαμπρο αστερι. Φυσικα, η ιστορια της Ευα Μεντες δε θα διαρκεσει μονο 5 λεπτα, αλλα θα προλαβουν να ζησουν εναν θυελωδη ερωτα. Υπο τους ηχους της Λανα Ντελ Ρευ. Και φυσικα, δε θα μιλαει στην μιλφαρα οδηγο του μεσα απο το παραθυρακι αλλα θα προλαβουν να ζησουν μερικες σκηνες παθους, μεσα, πανω, κατω, διπλα απο την λιμουζινα. Υπο τους ηχους της Δημητρας Γαλανη. 


4.Joss Whedon- Avengers

Αν ο Χριστοφορος ηταν ηρωας δεν θα χρειαζοταν ολοκληρη ομαδα απο πισω του, θα σωνε το κοσμο μονος του και μετα θα καθοταν σε ενα καφενεδακι στην Πλακα να καπνισει το τσιγαρο του και να ξαποστασει. Εστω χ ομως οτι ηταν απαραιτητο να παιξει με ολους τους avengers. Φυσικα θα ειχε τον ρολο του irom man και θα περνουσε ενα μεγαλο ερωτικο διλημμα αναμεσα στην Μαυρη Χηρα και στην Μαμα της Μαυρης Χηρας. Ανάμεσα στα μπαμ μπουμ και τις καταστροφες θα ειχε προσπαθησει να ανιχνευσει το βαθος των συναισθηματων του, θα ειχε διλληματιστει αναμεσα στις δυο γυναικες που ξεμαλλιαζονται για παρτη του, θα ειχε ριξει ενα συντομο φασωμα με την μαμα του Χαλκ και στο τελος θα παρατουσε το υπερηρωηλικι για να σπουδασει σκηνοθετης στην Νεα Υορκη, 


3. Tom Tykwer, Andy Wackowski, Lana Wachowski- Cloud Atlas


Πολύ πιο εύκολη ταινία από το Holly Motors, άλλη μια ταινία που ο Κριστοφ θα μπορούσε να λάμψει σε όλους τους ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους. Άντε το πολύ να έπαιζε άλλος ένας άνθρωπος ακόμα για τις διαλογικές σκηνές, ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ. Οι new age μπαρούφες του σεναρίου, θα αποκτούσαν άλλη βαρύτητα κάτω από την πένα του αγοριού μας και φυσικά θα κέρδιζε το κορίτσι (και την μαμά του κοριτσιού) σε όλες τις εποχές. Δεδομένα υπό τους ήχους της Λανα Ντελ Ρευ.


(θα το έβαζα στη θέση του Holy Motors, αλλά κάποιος πρέπει να το ψηφίσει αυτό το όρμο. Όχι μονο γιατί ήταν ωραίο αλλά και για τον όρμο τον μοτέρ που κάποιος πρέπει να του δώσει ένα βραβείο κουράγιου)
2. Quentin Tarantino- Django Uncained 

Καλός χρυσός και μαργαριταρένιος ο Κουεντιν, αλλα και το σπαγγετι γουεστερν θελει την πινελια του αγοριου. Η ομορφη χωρα μας εχει κ αυτη ιστορια με δουλεία οποτε φυσικα ο Χριστοφορος στο ρολο του απελευθερου ειλωτα Django προσπαθει να σωσει την δουλα γυναικα του. Φυσικα ειναι κατα της Βιας, γιατι πανω απο ολα ειναι ποιητης και καλλιτεχνης. Διοργανωνει ειρηνικες πορειες, καθιστικες διαμαρτυριες, υπαιθρια μπαζαρ για να μαζευτουν τα χρηματα της εξαγορας. Δυστυχως τον εχει ερωτευτει η γυναικα του αφεντικου, οπως και οι μισες κορες και νυφες του σπιτιου και παροτι εχει μαζεψει τα λεφτα της εξαγορας, διακρως του βαζουν εμποδια. Τελικα αποφασιζει να ζησει με ολες τις γυναικες μαζι και το κινημα των χιππηδων μολις ξεκινα, φυσικα απο αυτον


1. Joe Wright - Anna Karenina 

Ποτε αλλωτε ρολος δεν αντιπροσωπευσε ηθοποιο, οσο αυτος της Αννας Καρενινα τον Χριστοφορο. Σε μια πιο χιψτερ διασκευη του σπουδαιου βιβλιου, αυτος κρατα τον ρολο της καταπιεσμενης υπαρξης που διχαζεται αναμεσα σε δυο αγαπες. Φυσικα, δεν υπονοω οτι θα υποδυθει την γυναικα, ειναι αδυνατον να κρυψει ΤΟΣΗ τεστοστερονη. Οι ερωτικες σκηνες, δε θα ειναι φλωριες σαν του Wright,κανενα χορευτικο, κανενα υπονοουμενο. Αγριο, ζωωδες σεξ σε καθε αφορμη και καθε περισταση μέχρι να εκτονωθει το παθος και να οδηγηθουμε στο θλιβερο φιναλε. Φυσικα, οταν πεφτει στις ραγες του τρενου, υπο τους ηχους της Λανα ντελ Ρευ, δεν πεθαινει, γιατι ΠΟΤΕ ΔΕ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, αλλα μενει αναπηρος. Και μετα ανοιγει τα ματια και βρισκεται στους Παξους και ολα αυτα ηταν ενα κακο, κακο ονειρο.




ΜΠΕΝ ΑΦΛΕΚ ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΟΥ, ΟΥΤΕ ΑΠΕΞΩ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: